Energi - kraft att förändra

En av förutsättningarna för att göra en önskad förändring är tillräckligt med energi (som också är en av Sann Utvecklings värdegrunder). Du kan ha satt upp hur tydliga mål och handlingsplaner som helst, men vad hjälper det om du inte har tillräckligt med energi för att utföra dem? Eller så har du kanske inte ens ork att sätta mål till att börja med. Då kommer du ingenstans, utan är fast i de utmaningar du står inför.

Hur får man då energi att planera för och ta sig till sina mål?

Svaret på den frågan är individuellt. Vi har alla olika saker som ger oss energi och som tar vår energi. Lika viktigt som att fylla på med energi är att behålla energin. Det gäller att du själv tar reda på hur du kan fylla på och behålla din energi.

Fundera över när du känner dig upprymd, vad du gör med lätthet och vad du ser fram emot. Detta är förmodligen saker som ger dig energi. Exempel på sådana situationer kan vara att umgås med personer du tycker om, vara ute i naturen, träna, arbeta med något du brinner för, eller vad som nu gäller för just dig. Planera in och prioritera att göra sådana saker.

Fundera även på vad som tar din energi och gör dessa saker så lite som möjligt. En sak som ofta tar mycket energi är stress (särskilt långvarig), så fundera över hur du kan hantera stress på bästa sätt. Andra saker som tar energi kan vara att umgås med personer som gör dig irriterad eller på dåligt humör, vara i en miljö där du känner dig oinspirerad eller felplacerad eller att arbeta med något som går emot dina inre drivkrafter.

Att göra saker som du trivs med är faktiskt effektivt i två hänseenden; dels höjer det din energi och dels är det ett bra sätt att hantera stress. Försök därför att så ofta som möjligt göra saker som du trivs med och som ger dig energi.

Maria Bouvin